GPR softwareGPR Stedenbouw

GPR Stedenbouw

gpr-stedenbouw-productkaartGPR Stedenbouw is een slim en snel hulpmiddel om ambities te formuleren en het overzicht te houden. Het laat zien dat duurzame stedenbouw een gezamenlijke verantwoordelijkheid is. Als veelgevraagde aanvulling op GPR Gebouw biedt de software inzicht in de aspecten van duurzaamheid èn duurzaamheidsprestaties van een nieuw stedenbouwkundig plan of van de herstructurering van een bestaand gebied. Lees meer in de handleiding

Voor wie?

Het instrument helpt gemeenten, projectontwikkelaars, stedenbouwkundigen en anderen die zich verdiepen in de duurzaamheid van stedenbouw. GPR Stedenbouw brengt de belangrijkste thema’s in beeld: Energie, Ruimte & Voorraden, Welzijn & Gezondheid, Gebruikswaarde en Toekomstwaarde.

 

Voordelen GPR Stedenbouw

  1. praktisch en eenvoudig in gebruik
  2. brede thematische benadering van het begrip duurzaamheid
  3. meet effecten van keuzes op duurzaamheid tijdens proces, dus niet alleen achteraf
  4. EPL berekening met CO2 informatie, bruikbaar voor verwezenlijken klimaatbeleid
  5. duurzaamheidsambities in de initiatieffase formuleren en eenduidig vastleggen
  6. voortgang bijhouden tijdens het planvormingsproces
  7. tussen- en eindresultaten toetsen
  8. projecten vergelijkbaar maken als basis voor monitoring

Duurzame campus voor Erasmus Universiteit Rotterdam

gpr-stedenbouw-eurErasmus Universiteit Rotterdam (EUR) ontwikkelde een stedenbouwkundig plan voor vernieuwing van haar campus Woudestein. De vernieuwing heeft als doel groei van de universiteit mogelijk de maken en ruimtelijke en huisvestingsknelpunten weg te nemen. Gedurende de ontwikkeling staat duurzaamheid hoog op de agenda. Met name ambities op het vlak van energiebesparing en CO2-reductie zijn prominent. Duurzaamheidsambities voor vernieuwing van de campus zijn verkend en in beeld gebracht met GPR Stedenbouw.

In planteamverband is GPR Stedenbouw ingezet om antwoorden te krijgen op: Wat is de mate van duurzaamheid van het stedenbouwkundig voorstel?Welke potentie heeft het voorstel op het vlak van duurzaamheid? Welke optimalisatiemogelijkheden zijn interessant? Het resultaat van de GPR Stedenbouw-berekeningen laat zien dat er veel te winnen is op bijna alle thema’s van duurzaamheid. Met de nieuwe plannen worden zeer goede scores op milieu- en ruimtelijke thema’s mogelijk.

Nieuw Calslagen

gpr-scores-nieuw-calslagen Het voormalige kassengebied Nieuw Calslagen wordt getransformeerd naar een nieuw, bijzonder woongebied met 17 vrijstaande woningen aan de Westeinderplassen. In het stedenbouwkundig plan van BFAS is duurzaamheid als vanzelfsprekende kwaliteit geïncorporeerd. De mate van duurzaamheid en verbetermogelijkheden van het voorlopige stedenbouwkundig plan zijn in beeld gebracht met GPR Stedenbouw. Met de resultaten hieruit is het plan geoptimaliseerd.

 

‘Het duurzaam ontwikkelen, ontwerpen en inrichten van woongebieden vereist kennis, kunde en overzicht. Het maken van plannen is meer dan ooit communicatie over programma, verlangens, ambities en haalbaarheid. GPR Stedenbouw is een slim, snel en veelbelovend hulpmiddel om ambities te formuleren en het overzicht te houden. GPR Stedenbouw laat zien dat duurzame steden-bouw een gezamenlijke verantwoordelijkheid is’
Martin Dubbeling, Vice President ISOCARP

‘Wij kregen geen goed beeld van de duurzaamheid van de stedenbouwkundige opzet van ons plan. Besprekingen met de gemeente liepen stroef. De inzet van GPR Stedenbouw – we haakten in op de tweede pilotreeks – bracht veel helderheid. De duurzame oplossingen die we in het plan verwerkt hebben werden voor veel betrokkenen zichtbaar’.
Tim van Honk, projectontwikkelaar Pre Wonen

‘Wij zetten GPR Stedenbouw in als hulpmiddel bij de ambitiebepaling van onze ontwikkelingsgebieden. De thema’s bestrijken wat ons betreft de kern van duurzaamheid van stedenbouw en herstructurering. GPR Stedenbouw geeft een heldere structuur voor discussies over de ambities.’
Paul Henkemans, gemeente Tilburg

Licentietarieven

GPR Stedenbouw is software waarmee u lokaal op uw computer werkt. Om u op weg te helpen, bieden we de software aan inclusief twee bijeenkomsten in uw organisatie. In de eerste sessie krijgt u inzicht in de achtergrond en opbouw van GPR Stedenbouw en maakt u met uw team een eerste projectinvulling. In de tweede sessie staat de relatie met beleid en de implementatie centraal: hoe brengt u uw plan tot een goed, gebouwd eindresultaat? Maatwerk is mogelijk. Dit kan bijvoorbeeld bestaan uit begeleiding bij het gebruik van het instrument bij gebiedsontwikkeling of de implementatie in uw organisatie. Er worden geen instapkosten berekend.

Licentie GPR StedenbouwKosten
Onbeperkt aantal berekeningen
+ 2 in-company bijeenkomsten voor max. 6 cursisten
+ 2 uur telefonisch projectadvies op maat
€ 1.900,-*

 

Eerst meer informatie over GPR Stedenbouw?

Wilt u meer informatie over GPR Stedenbouw ontvangen? Volg de link en vul het formulier in. Wij nemen dan contact met u op.

GPR Strippenkaart

Heeft u concreet advies nodig bij bijvoorbeeld ambitie-, prijsvraag-, ontwerp- of aanbestedingsgerelateerde vragen binnen een project? De ervaren duurzaamheidsadviseurs van W/E helpen u graag. Met de GPR Strippenkaart voor 10 uur projectadvies op maat kunt u onze deskundigheid direct, snel en flexibel inschakelen. Makkelijk en met een vaste contactpersoon.

GPR Strippenkaart Projectadvies
Kosten
10 uur planadvisering op maat€ 1000,-*

GPR Strippenkaart bestellen

*Alle tarieven zijn exclusief BTW en geldig per 1 januari 2014, prijswijzigingen voorbehouden. Licenties worden verstrekt na betaling van de factuur. De kosten van het service-abonnement dient vooruit te worden voldaan.

Delen

Licentiehouders