Cursus Berekening Milieuprestatie Gebouwen

Wilt u weten hoe u een MPG berekening maakt en optimaliseert? Volg nu deze praktische cursus. De invoering van een grenswaarde voor de MPG in het Bouwbesluit is een feit. Vanaf 1 januari 2018 moet alle nieuwbouw van woningen en kantoren voorzien zijn van een berekening die aantoont dat de MPG-score < 1 is. De MPG-berekening is relatief nieuw en onbekend, dus het is goed mogelijk dat u nog weinig of geen ervaring heeft met het maken ervan.

Cursus Berekening Milieuprestatie Gebouwen

Waarom bij W/E?

W/E adviseurs stond aan de wieg van de MPG, en helpt u graag op weg. W/E adviseurs ontwikkelde de gevalideerde rekentool GPR Bouwbesluit, die door architecten en adviseurs als meest gebruikersvriendelijk is beoordeeld.

Cursusinhoud

Het Bouwbesluit schrijft voor dat de MPG-berekening conform de ‘Bepalingsmethode Milieuprestatie Gebouwen en GWW-werken’ is opgesteld. In praktijk betekent dit dat de berekening is uitgevoerd met gevalideerde rekensoftware. In deze cursus oefent u met het maken, en eventueel optimaliseren, van een berekening. U krijgt inzicht in de invloed van ontwerpkeuzen op de milieuprestatie van een gebouw. U leert om te gaan met in de NMD-database ontbrekende materialen of producten, de gebouwlevensduur en combinatiegebouwen. We gaan ook in  op de context, en besteden onder andere aandacht aan de relatie met de EPG (MPG+EPG=DPG) en de MPG bij renovatieprojecten. Na afloop van de cursus weet u wat de MPG inhoudt en kunt u een correcte berekening maken.

Deel 1: Achtergrond milieuprestatiewetgeving en afbakening in Bouwbesluit
In het eerste deel van de cursus komt de achtergrond van de milieuprestatiewetgeving aan bod. Denk aan Levenscyclusanalyse (LCA), Nationale MilieuDatabase (NMD), hoe de MPG-grenswaarde is bepaald en wat de relatie is met de EPG (EnergiePrestatie Gebouwen). Ook geeft de docent inzicht in tips & trucs voor de MPG tijdens de ontwerpfase.

Deel 2: Praktijkopgave – zelf invoeren en draaien aan de knoppen
Het tweede deel is een praktijkgedeelte waarbij de deelnemers aan de hand van een opgave aan de slag gaan met de rekensoftware GPR Bouwbesluit. De deelnemers krijgen de gelegenheid om de milieuprestatie van een eigen ontwerp te beoordelen.

Wie geeft de cursus?

Eva VrolijkMieke Meulendijks-SchipperheinBoudewijn Elsinga
De cursussen worden afwisselend verzorgd door de adviseurs (v.l.n.r.) Eva Vrolijk, Mieke Meulendijks-Schipperhein en Boudewijn Elsinga.


  • Inschrijfformulier

    Schrijf u hieronder in voor de MPG Cursus. U kunt kiezen wanneer en waar u de cursus wilt volgen. Minimaal een week voor aanvang van de cursus neemt een medewerker van stichting W/E adviseurs contact met u op over doorgang van de cursus en met verdere informatie.


  • Deelnemer


  • Factuurgegevens
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.