Cursus Berekening Milieuprestatie Gebouwen

Wilt u weten hoe u een MPG berekening maakt en optimaliseert? Volg nu deze praktische cursus. Je wil goed voorbereid zijn op het nieuwe MPG systeem die flink op de schop gaat. Naast de NMD3.0 (ingang per 1-7-19) komt er een betere check op volledigheid. Je werkt met totaalproducten of een samenstelling van deelproducten. De tools leveren veel meer inzichten, zoals de belasting per levensloopfase. Dit biedt kansen voor optimalisaties. Ook worden circulaire strategieën beter gewaardeerd in de nieuwe MPG. Het wordt mogelijk tweedehands producten te kiezen. Ook kun je bij een aantal producten onder voorwaarden, zoals demontabele bevestiging, voor een gunstigere variant kiezen. Onze docent praat je helemaal bij over deze aanpassingen en beantwoorden al je vragen.

Cursus Berekening Milieuprestatie Gebouwen

Waarom bij W/E?

W/E adviseurs stond aan de wieg van de MPG, en helpt u graag op weg. W/E adviseurs ontwikkelt de gevalideerde rekentool GPR Materiaal (vanaf 1-7-2019), die door architecten en adviseurs als meest gebruikersvriendelijk is beoordeeld.

Cursusinhoud

Het Bouwbesluit schrijft voor dat de MPG-berekening conform de ‘Bepalingsmethode Milieuprestatie Gebouwen en GWW-werken’ is opgesteld. In praktijk betekent dit dat de berekening is uitgevoerd met gevalideerde rekensoftware. In deze cursus oefent u met het maken, en eventueel optimaliseren, van een berekening. U krijgt inzicht in de invloed van ontwerpkeuzen op de milieuprestatie van een gebouw. U leert om te gaan met de (ontbrekende) materialen of producten in de NMD-database, de gebouwlevensduur , circulaire oplossingen en combinatiegebouwen. We gaan ook in op de context, en besteden onder andere aandacht aan de relatie met de EPG (MPG+EPG=DPG) en de MPG bij renovatieprojecten. Na afloop van de cursus weet u wat de MPG inhoudt en kunt u een correcte berekening maken.

Deel 1: Achtergrond milieuprestatiewetgeving en afbakening in Bouwbesluit
In het eerste deel van de cursus komt de achtergrond van de milieuprestatiewetgeving aan bod. Denk aan Levenscyclusanalyse (LCA), Nationale MilieuDatabase (NMD), hoe de MPG-grenswaarde is bepaald en wat de relatie is met de EPG (EnergiePrestatie Gebouwen). Ook geeft de docent inzicht in tips & trucs voor de MPG tijdens de ontwerpfase.

Deel 2: Praktijkopgave – zelf invoeren en draaien aan de knoppen
Het tweede deel is een praktijkgedeelte waarbij de deelnemers aan de hand van een opgave aan de slag gaan met de rekensoftware GPR Materiaal. De deelnemers krijgen de gelegenheid om de milieuprestatie van een eigen ontwerp te beoordelen.

Wie geeft de cursus?

Eva VrolijkMieke Meulendijks-SchipperheinBoudewijn Elsinga
De cursussen worden afwisselend verzorgd door de adviseurs (v.l.n.r.) Eva Vrolijk, Mieke Meulendijks-Schipperhein en Boudewijn Elsinga.


  • Inschrijfformulier

    Schrijf u hieronder in voor de MPG Cursus. U kunt kiezen wanneer en waar u de cursus wilt volgen. Minimaal een week voor aanvang van de cursus neemt een medewerker van stichting W/E adviseurs contact met u op over doorgang van de cursus en met verdere informatie.


  • Deelnemer


  • Factuurgegevens
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.